woensdag 23 maart 2011

Ambachtelijk kenteken.

Wat heb ik op mijn hals gehaald ?
De zoektocht naar de Nederlandse Leeuw. Eigenlijk moet je hier gepensioneerd voor zijn. Op het kenteken gebied gaat een wereld voor je open. Alhoewel de kentekenplaat van Addax wel officieel is, er zit een goed keurmerk op, een NL logo met het nummer van de maker, vind ik de plaat niet "origineel" genoeg. De kleur blauw is anders, lichter. Het past om de een of andere reden niet. Maar wat is origineel ? Welk lettertype, cijfer en kleur dan wel. Inmiddels heb ik heel wat uren achter de computer doorgebracht. Je kan over dit onderwerp een hele studie maken. Laat ik het maar kort houden het verschilt met de jaren.  Het is mij gelukt om de originele kentekenplaten te bemachtigen en wel bij de eerste kentekenplatenfabriek in Nederland. Dit is de firma J.C.G. Velthuis, thans gevestigd in de 2e Weteringdwarsstraat 41, 1017 ST Amsterdam.
Het is een en al handwerk. Het procedee heb ik van nabij mogen aanschouwen. Vandaag de dag is het nauwelijks nog te doen. Geen wonder dat men is overgestapt op de "moderne" folieplaat. De door dit bedrijf gemaakte platen zijn geheel conform de tijd. Dit wil zeggen, het materiaal, kleur, lettertype, de Nederlandse Leeuw, Rijkskeurmerk ( RKM ) en de stempel van de "meester"
Met recht een historisch kenteken. Om te voorkomen dat de Nederlandse Leeuw uitgestorven raakt stel ik voor om deze kentekenplatenfabriek op de lijst te zetten van het werelderfgoed  United Nations Educational Scientific and Cultural Organization ( UNESCO )
Een stuk geschiedenis waar ik geen weet van had.  

Geen opmerkingen: