Schoonmaakwoede, grote kuis, zoals onze zuiderburen het noemen, is een drift uit de prehistorie. De oerdrift is volgens sociaal-psycholoog Karlijn Massar verankerd in je bovenkamer ( hersenen)
Geef mij maar emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde Herman Pleij. Hij noemde de voorjaarsschoonmaak eerder al een typisch vaderlands cultuur verschijnsel. Onze schrobzucht liep in de zeventiende eeuw al in het oog bij kooplieden uit het buitenland. "Ze hebben zelfs jenever uitgevonden om hun bloed te reinigen" ging het verhaal. Volgens Pleij komt de drang tot schoonmaken voort uit de grote waarde die Nederlanders hechten aan hun eigen bezit.
Al is de traditionele grote schoonmaak, waarbij de volledige inboedel ter reiniging in de tuin kwam te staan, nauwelijks meer in zwang doordat de vervuilende kolenkachels hebben plaats gemaakt voor centrale verwarming.
Kijk op dit punt ga ik volgend jaar afstuderen. Het lijkt mij wel leuk om een "2CV rijdende" emeritus te zijn.
Onlangs hebben wij bij onze zuiderburen, in het café aan Lager Wal, een café waar ik nog legaal mocht roken, een hele discussie gehad.
Deze discussie werd gevoerd bij een antieke kachel, waar men vroeger zelfs brood in kon bakken.
In mijn afstudeerproject ga ik aantonen dat het niet iets typisch Nederlands is.
Nee, het is universeel. Wij worden door grote bedrijven gemanipuleerd. Ik moet hier wel aan meedoen. Ik ga namelijk werken aan mijn pensioen. Unilever, mijn pensioenfonds heeft hier aandelen in, geeft deze periode gratis schoonmaakartikelen zoals schuursponzen weg bij aankoop van schoonmaakproducten van Glorix, Cif en Andy. Ik lees in de krant: "Wij hebben deze week acties met borstels, zemen en allerhande doekjes en je ziet aan de verkoop daarvan dat de schoonmaak bij veel mensen leeft", zegt Carolien Bunnik van Blokker. Dit is gewoon gelul. Een Nederlander wil goedkoop het voorjaar door.
Nee, de tijd van de grote schoonmaak is voorbij. Wie kan zijn inboedel ooit buiten zetten op een flat ?
Het is gewoon de luxe ten top. Nee, de schoonmaak houdt iets anders in. Het lozen van overtollige goederen. ( consumptiemaatschappij )
Elk jaar komt er gewoon meer troep in huis. Het is toch zonde om bijvoorbeeld die fonduesets uit het kerstpakket weg te gooien. Binnen no time krijgt alles een plekje. Dit gaat goed totdat de boel bomvol staat.
Kijk daar wringt de schoen.
Iemand moet het heft in handen nemen om spullen naar een kringloopwinkel te brengen.
Mijn witte disco schoenen zijn inmiddels weg maar ik heb nog van die o zo mooie kleren.
Alleen zijn ze wat gedateerd. Telkens heb ik de hoop dat ze ooit weer in de mode zouden komen.
Mooie krokodillenleder schoenen met een super hoge hak. De schoenen stammen uit de tijd van Slade.
Maar om deze schoenen alleen voor kerstmis, Merry Christmas Everbody, een gouden oude, van zolder af te halen is ook wat.
Nee, het credo wordt ruimte maken.
Als het mij lukt dan ga ik bij het bereiken van mijn pensioengerechtigde leeftijd net als coach Wilma Smit-Leijdekker lenteworkshops "De Grote Schoonmaak" geven.
"Maak de balans op", leert ze haar cursisten in haar workshop. "Net zoals de belastingdienst je in het voorjaar vraagt de financiële balans op te maken. Een jaarlijkse schoonmaak in je hoofd voorkomt teveel spanningen. Even de bezem door je leven halen is heel verfrissend."
Weg met die broeken met wijde pijpen.
Een Chinees maatkostuum staat toch mooier ?